Govor predsednika sveta INAK na protestnem shodu

12493407_10152852330002614_3941713164115878514_oV sredo, 20. januarja 2016, je Slovenska ljudska stranka pripravila miren protestni shod proti migrantski politiki vlade RS. Med govorniki je bil tudi dr. Andrej Umek, predsednik sveta Inštituta dr. Antona Korošca, ki je v svojem govoru izpostavil odgovornost slovenske vlade za ohranjanje temeljev evropske družbe in integracije.

V zadnjih letih se je na mejah Evrope zbral več milijonski imigrantski val, dober milijon jih je že bolj ilegalno kot legalno vstopil v Evropsko unijo. Dodatni milijoni pa čakajo, da jim bodo sledili. Ta imigrantski val ogroža vse članice Evropske unije – ene bolj druge manj. Vsakomur je lahko jasno, da Evropska unija tako številčnega imigrantskega vala tudi pri najboljši volji ne zmore integrirati gospodarsko in kulturno. Če bo Evropa še naprej dopuščala neomejeno doseljevanje ljudi iz Bližnjega vzhoda in Severne Afrike bo to pomenilo konec evropske družbe, ki so jo naši predniki gradili skozi stoletja, družbe demokracije, spoštovanja človekovih pravic in pravne države, družbe ekonomskega vsaj relativnega blagostanja.

Vendar velika ogroženost nas Slovencev, Slovenije in Evropske unije ni samo zaradi imigrantskega vala samega po sebi, temveč v veliki meri zaradi neustreznega, točneje nezakonitega odziva evropskih vlad na ta val. Pri tem je odgovornost slovenske vlade za njeno nezakonito obravnavanje imigrantskega vala še posebej velika. Naša meja z Republiko Hrvaško predstavlja zunanjo mejo Schengenskega območja. Slovenska vlada torej ne nosi samo odgovornosti za Slovenijo, za nas same, temveč tudi za Evropsko unijo in njene integracije. Danes smo se tukaj zbrali, da bi jo na to opomnili. Slovenci se zavedamo, kateri dokumenti so potrebni za prestop zunanje Schengenske meje. Še toliko bolj se bi tega morala zavedati Vlada in njeni obmejni organi in ustrezno tudi ravnati. Ravnati bi morali skladno s pozitivno slovensko in evropsko zakonodajo. Ta mora veljati za vse, za nas in vse tujce. Sprašujem se, kam nas bo pripeljala vlada, ki krši zakonodajo lastne države.

Naši predniki so stoletja hrepeneli po neodvisni Sloveniji. Preživeli smo črna leta fašizma, nacizma in komunizma in hrepeneli po demokratični in pravni državi. Prizadevali smo si za vzpostavitev neodvisne, demokratične in pravne države. Državi, utemeljeni na evropskem humanizmu. In uspelo nam je. Vsaj tako smo verjeli. Za nas to niso prazne besede. Te principe hočemo živeti in jih uresničevati v interesu sedanje in bodočih generacij Slovencev. Sedanja begunska kriza ruši temelje pravne države. Vlado Republike Slovenije pozivamo, da te destrukcije slovenske demokratične in pravne države preneha spodbujati.

To pomeni, da na slovensko-hrvaški meji dosledno uveljavi schengenski režim, torej zakonito stanje. Mejo lahko prestopajo samo osebe z veljavnimi in za to predpisanimi dokumenti. To ne pomeni hermetičnega zapiranja meje. Vsi prosilci za azil, ki so do njega upravičeni, si lahko potrebne dokumente preskrbijo v državah na svoji poti od Turčije do Hrvaške. Vlado Republike Slovenije pozivam, da na meji z Republiko Hrvaško vzpostavi zakonit Schengenski režim. Slovenski zakoni so obvezujoči tudi za njeno vlado. Pozivamo jo torej, da preneha z rušenjem osnovnih elementov Evropske unije: Schengena, evra in skupnega evropskega tržišča. Ti so v vitalnem interesu Slovenije in Slovencev in jih moramo varovati kot največjo svetinjo. Našemu gospodarstvu zagotavljajo trg, prebivalstvu pa pričakovan življenjski standard.